סיליקוזיס – מחלת ריאות

סיליקוזיס – מחלת ריאות

תוכן עניינים

מתי סיליקוזיס מקנה לחולים זכויות?

בזמן שרובנו חולמים לקבל שיחה מאראלה, חלקנו עלולים לפספס הטבות כספיות שמגיעות לנו בעקבות זכויות שלא ידענו על קיומן. מתי מגיעות לנו זכויות בגין מחלת מקצוע, ובאופן ספציפי בעקבות מחלת הסיליקוזיס?

בשנים האחרונות יש לרובנו חלום משותף אחד: לקבל שיחה מאראלה. אתם יודעים, הבחורה ממפעל הפיס, שבמחי שיחת טלפון אחת יכולה לסדר לנו פלוס יפה בחשבון הבנק. אך בזמן שאנחנו חולמים בהקיץ על שיחה מאראלה, אנחנו עלולים להפסיד בעולם האמיתי הטבות ממשיות שמגיעות לנו מביטוח לאומי. מדוע זה קורה? כי רובנו לא מקשרים בין בעיה רפואית שהתגלתה לבין קישור אפשרי לעיסוק שלנו. כאן נכנסות לתמונה מחלות המקצוע.

מהן מחלות מקצוע?

הכוונה היא לרשימה סגורה של 40 מחלות המופיעה בחוק הביטוח הלאומי. כאשר אדם לוקה באחת (או יותר) ממחלות המקצוע, ייתכן והיא תוכר ככזו שנגרמה עקב תנאי עבודתו: זאת בתנאי שיוכח קשר סיבתי בין המחלה לבין תנאי העבודה. אחת ממחלות המקצוע היא סיליקוזיס.

מי עלול לסבול מסיליקוזיס?

אחת ממחלות המקצוע אשר נמנית בחוק הביטוח הלאומי הינה סיליקוזיס – מחלת ריאות הנגרמת בעקבות חשיפה רבה לאבק של חומר הסיליקה (צורן דו חמצני). סיכון גבוה לחלות בסיליקוזיס מאפיין עובדים בתחומי הבנייה, ליטוש אבנים, קידוחי סלעים, מחצבות, תעשיית הזכוכית, תעשיית השיש ועוד.

למעשה, מחקרים מלמדים כי עיבוד וחיתוך אבן קיסר ללא אמצעי מיגון מתאימים, עשויים להחמיר את המחלה ולגרום לסיכון בריאותי חמור, עד כדי צורך בהשתלת ריאה.

נחשפתם לאבק של חומר הסיליקה? דעו את זכויותיכם

במידה ועבדתם במשך שנים בתנאים שחשפו אתכם לאבק של חומר הסיליקה וחליתם במחלת הריאות, יש להגיש למוסד לביטוח הלאומי תביעה להכרה בכך כפגיעה בעבודה. לשם כך, יש להוכיח את הקשר הסיבתי בין המחלה לבין תנאי העבודה.

חשוב לדעת: סימניה הקליניים של הסיליקוזיס יופיעו שנים רבות לאחר החשיפה לסיליקה, ולכן חשוב לבדוק האם קיים קשר למקום העבודה, גם אם עברו שנים מאז שנחשפתם לחומר.

לאחר שהעובד יוכר כנפגע עבודה, יהיה עליו לעמוד בפני ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח הלאומי, אשר תקבע מה שיעור הנכות שנגרמה לו בעקבות המחלה (כלומר, מה חומרת הנזק).

בנוסף, חשוב לדעת, כי ישנם מקרים בהם עובדים לוקים גם בסיליקוזיס וגם בסרטן הריאה, ובית הדין לעבודה הכיר בעובדה שלסיליקוזיס קיימת השפעה על התפתחות סרטן הריאה (בל 24921-06-11 י.פ נ' המוסד לביטוח לאומי). רצוי להתייעץ בעניין עם עורך דין ביטוח לאומי, בטרם הגשת הטפסים, על מנת למנוע את דחיית התביעה.

סיליקוזיס – מתי ניתן לתבוע את המעביד? 

במקרים בהם מוכח שעובד חלה במחלת מקצוע והוכר על-ידי המוסד לביטוח לאומי, קיימת לעיתים אפשרות לתבוע את המעביד ברשלנות, זאת במידה ורשלנותו המקצועית גרמה לתחלואיו של העובד.

במקרה של מחלת הסיליקוזיס, ניתן לתבוע את המעביד ברשלנות במקרים הבאים:

  • במידה ומקום העבודה לא סיפק אמצעי מיגון לעבודה עם חשיפה לאבק.
  • כאשר המעביד סיפק אמצעי מיגון אשר איתם מתאימים לאופי העבודה.
  • במידה והעובד לא היה תחת מעקב רפואי, על אף שמדובר בעבודה המחייבת פיקוח רפואי: קיימת חקיקה הקובעת במפורש כי יש חובת מעקב ופיקוח על עובדים החשופים לאבקת סיליקה חופשית (תקנות הבטיחות בעבודה, גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדי באסבסט, טלק וצורן דו חמצני גבישי).

נחשפתם באופן ממושך לחומר הסיליקה? כדאי לבדוק את הנושא לעומקו, להתייעץ עם עורך דין ביטוח לאומי ולהכיר את הזכויות שעשויות להגיע לכם (ביטוח לאומי או אראלה לא יעשו את העבודה עבורכם)…

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני והגדלת סיכויי והצלחת תביעתך, צור עמנו קשר עוד היום
נגישות
גלילה למעלה
חייגו אלינו
separator
ליאת גורדון
ליאת גורדון
עמית ליסטונד
עמית ליסטונד
יצירת קשר
separator